AKTUELNO

Izraelska vojska je jutros saopštila da je ispaljeno pet raketa na izraelsku teritoriju preko granice s pojasom Gaze nakon što su dva palestinska tinejdžera poginula u petak tokom masovnih nasilnih protesta duž granične ograde izmedju Gaze i Izraela.

Rakete su aktivirale sirene za protivraketnu uzbunu u izraelskim naseljima kasno sinoć nakon čitavog niza sukoba duž granice. Izraelska artiljerija i avion su u znak odmazde gadjali nekoliko meta islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom, navedeno je u vojnom saopštenju. Izveštaja o povredama nije bilo. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštio je ranije da su u demonstracijma poginuli jedan 17-godišnjak i jedan tri godine mladji tinejdžer pogodjeni bojevim mecima.

Izraelska vojska nije odmah komentarisala njihovu pogibiju ali je navela da je oko 6.200 Palestinaca učestvovalo u ; protestima nazvanim „ Marš povratka“ koji se održavju jednom nedeljno protiv izraelske i eigipatske blokade Gaze i za pravo na povratak palestinskih izbeglica na sadašnju teritoriju Izraela. Jučerašnji protesti su bili veoma nasilni i bačeno je više eksplozivnih naprava, granata i zapaljivih bombi na graničnu ogradu, prenose izraelski mediji.

#Izrael

'