AKTUELNO

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija proizvesti rakete, zabranjene prema nuklearnom sporazumu iz hladnoratovske ere koji je istekao prošlog meseca, ali da ih Moskva neće rasporediti ukoliko to prethodno ne učine Sjedinjene Države.

Govoreći na ekonomskom forumu na ruskom Dalekom istoku, Putin je rekao da ga brine eventualno američko raspoređivanje raketa u Japanu i Južnoj Koreji jer bi predstavljalo pretnju velikom delu teritorije Rusije, preneo je TASS.

- Ako američke rakete budu raspoređene u Japanu ili Južnoj Koreji, razumemo da će to biti učinjeno kako bi se izbalansirale potencijalne pretnje iz Severne Koreje, ali to će nam stvoriti znatne probleme - rekao je Putin.

Kako je rekao, ti raketni sistemi bi najverovatnije uspeli da dostignu ciljeve na znatnom delu teritorije Rusije, uključujući Daleki istok.

- Već smo mnogo puta obraćali pažnju na činjenicu da lanseri raketa MK-41 mogu da se koriste ne samo za protivraketne sisteme, već i za lansiranje udarnih raketnih sistema, udarnih raketa. Amerikanci su nam sve vreme govorili da to nije tačno, ali sada su uzeli i testirali ovaj sistem, upravo preko lansera MK-41 - zaključio je Putin i dodao:

Prema rečima Vladimira Putina, Amerika je kao i u mnogim drugim slučajevima pokušala da obmane Rusiju, te da će biti prisiljen da adekvatno reaguje.

Vašington se prošlog meseca povukao iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa optužujući Rusiju da je prekršila taj sporazum, što Rusije negira.

#Raketa

#Rusija

#SAD

'