AKTUELNO

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je danas svetske sile da ne pokrenu dijalog sa Iranom, nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio mogućnost sastanka sa iranskim kolegom s ciljem rešenja krize oko nuklearnog programa Teherana i uvedenih sankcija.

- Nije vreme za razgovore sa Iranom. Ovo je vreme za pojačanje pritiska na Iran - rekao je novinarima Netanijahu na aerodromu pre poletanja za London.

Ova izjava Netanijahua jedna je od retkih koja je u suprotnosti sa Trampovom oko iranskog nuklearnog pitanja, konstatuje Rojters.

Tramp je u sredu ostavio otvorenu mogućnost sastanka sa iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem na predstojećoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

- Sve je moguće. Oni bi želeli da mogu da reše svoj problem - kazao je Tramp. Teheran je odbacio mogućnost pregovora sa Vašingtonom ukoliko Tramp ne odustane od sankcija koje je uveo posle povlačenja iz iranskog nuklearnog sporazuma, kojem se i Netanijahu protivio.

Iran je saopštio da će od petka početi sa razvojem centrifuga radi ubrzanja obogaćivanja uranijuma, što je još jedan korak u smanjenju poštovanja obaveza iz sporazuma postignutog sa svetskim silama.

Netanijahu će se u Londonu sastati sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i američkim ministrom odbrane Markom Esperom.

#Benjamin Netanijahu

'