AKTUELNO

Tri američka bombardera B-2 sposobna da izvrše nuklearni udar bez upozorenja raspoređena su u vazduhoplovnu bazu u Britaniji, što se posmatra kao direktna pretnja Rusiji. O ozbiljnosti ove situacije i 'ratnim igrama' velikih sila za TV Pink govorili su stručnjaci za vojne i međunarodne odnose.

Vlade Radulović, vojni analitičar rekao je da je ovo raspoređivanje vojnik bombaredera SAD u Velikoj Britaniji nedvosmisleno usmereno prema Rusiji, ali i da strateško raspoređivanje američkih aviona imamo i na području Bliskog istoka, odnosno zalivskih zemalja, u reonu Južnog kineskog mora.

Foto: TvPink Printscreen

- Možda se sada stiče utisak da su međunarodni odnosi danas zategnutiji, ali nije to ništa čudno, niti se ovakve stvari dešavaju. Amerika je od 2014. godine u svoju praksu uvela da jednom godišnje raspoređuje svoje bombardere strateške avijacije - rekao je Radulović, i objasnio da su bommbarderi strateške avijacije upravo bombarderi koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, to jest nukearlno oružje.

Kako je on naveo, od sredine marta 2019. godine šest bombardera B-52 raspoređeno je u američkim bazama u Velikoj Britaniji, a sa njima je došlo i 450 pripadnika ratnog vazduhoplovstva SAD, koji čine inženjeri, logistika, pozadinska podrška i na kraju sami piloti.

Profesor doktor Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost naglasio je da nema opasnosti od nuklearnog rata u svetu, već se ovde radi o strateškom nadmetanju, i da SAD unapred razmišlja o borbi sa Rusijom za Severni pol.

Foto: TvPink Printscreen

- Kada je u pitanju najstrašnije naoružanje, a to je upravo nuklearno naoružanje, treba imati u vidu jedan pristup, za koji možemo reći da je protivrečan. Prema tom mišljenu, mi jedino možemo da zahvalimo nuklearnom naoružanju što mi od Drugog svetskog rata nismo imali sukobe svetskih razmera velikih sila, ti sukobi su bili regionalni sukobu u takozvanim sivim zonama - rekao je Kajtez, i naglasio da su velike sile svesne razorne moći ovakvog naoružanja i posledica i rizika koji se prelivaju sa napadnutih teriotorija nazad na njihovu teritoriju, te da sigurno nikada neće ni upotrebiti ovaj tip naoružanja.

Predrag Rajić, Centar za društvenu stabilnost rekao je da je SAD jedina država na svetu koja može, kada to želi, da projektuje svoju moć u bilo kom delu sveta

Foto: TvPink Printscreen

- Ako pokušamo da sažmemo ono što se danas dešava u svetu u međunarodnim odnosima, imamo sledeći odnos. SAD su i dalje jedina super-sila, i Kinu koja je izazivač SAD-a da postane dominantna super-sila, kao što je to bio Sovjetski Savez, i Rusiju koja je danas moćna regionalna sila sa željom da postane svetski dominantna - naveo je Rakić, i dodao da bi jedna država bila hegemon u svetu ona mora da ima vojnu moć, političkli uticaj i ekonomski uticaj, i to je danas jedino Amerika.

On je naveo da ne treba živeti u paranoji i strahu od nuklearnog rata, jer nas to samo sputava da normalno živimo. Svi ljudi koji su na poziciji moći da odlučuju o nuklearnom ratu su vrlo svesni svoje odgovornosti, i da odlučivanje o tome uopšte ne izgleda kako vidimo na filmovima.

#Kina

#Rusija

#SAD

#oružje

'