AKTUELNO

Više od 60 fasada širom Brisela ukrašeno je ogromnim slikama strip junaka, koji su ; popularni u Belgiji, a i u svetu, preneo je danas portal Fokus na Belgiju (Focus on Belgium).

Strip je posebna umetnost koja je deo belgijske tradicije i uživa veliku popularnost. Brisel je početkom devedesetih počeo sistematski da uklanja sve velike vrišteće reklame u centru grada. Mnoge fasade su ostale oštećene i zahtevale su hitnu obnovu ili rušenje. Pošto briselske vlasti pridaju značaj tradiciji, mnogi umetnici uličnog slikanja su pozvani da naslikaju strip junake na fasadama.

Tako su postepeno počele da se pojavljuju velike slike junaka kao što štrumpfovi, Asteriks, Spiru i Fantazio (Spirou et Fantasio), Talični Tom (Lucky Luke), Tintin i Mačak (Le Chat), koji su postali svetski popularni i sa crtanim i dugometražnim filmovima. Za sada je više od 60 fasada ukrašeno junacima iz stripa, a u toku su projekti slikanja osam fasada narednih godina. Vlasti odredjenih četvrti Brisela zatražile su od gradjana da se izjasne kojeg bi strip junaka voleli da imaju na fasadi, dodao je belgijski portal.

#Brisel

'