AKTUELNO

Vazdušni napadi na Idlib na severozapadu Sirije zaustavljeni su jutros posle stupanja na snagu primirja koje je najavila Rusija, saopštila je nevladina sirijska Opservatorija za ljudska prava.

- Nema ratnih aviona na nebu i vazdušni napadi su prestali - rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije.

On je rekao i da su sukobi izmedju snaga vlasti predsednika Bašara al Asada i pobunjenika na prilazima te oblasti takodje prestali posle stupanja na snagu jednostranog primirja oko 6.00 po lokalnom vremenu ( 5.00 po centralnoevropskom vremenu) ali da je nastavljeno ispaljivanje raketa i artiljerijska paljba. Ruska vojska sinoć je objavila da će jednostrani prekid vatre koji se odnosi samo na sirijsku vojsku, stupiti na snagu jutros u oblasti Idlib. Ruski centar za pomirenje u Sirij objavljujući tu informaciju pozvao komandante oružanih grupa da odustanu od provokacija i da se pridruže procesu mirnog rešavanja sukoba u zonama pod njihovom kontrolom.

Posle više meseci intenzivnog bombardovanja ruske i sirijske avijacije, snage Bašara al Asada su 8. avgusta krenule u kopnenu ofanzivu u toj provinciji pod kontrolom ekstremista Hajat Tahrir al Šama, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide. Vladine snage su u četvrtak osvojile nove sektore te zone pošto su već povratile strateški grad Kan Šeikun, u južnom delu Idliba. Ceo taj sektor treba da bude zaštićen sporazumom o demilitarizovanoj zoni koji su u septembru 2018. dogovorile Turska i Rusija da bi se razdvojile zone pod kontrolom vladinih snaga od teritorija u rukama ekstremista i pobunjenika. Taj sporazum, medjutim, nije sprečio ofanizvu sirijskih vladinih snaga.

#Sirija

'