AKTUELNO

Izraelski ratni avioni napali su rano jutros palestinsku bazu u istočnom Libanu kraj granice sa Sirijom, javila je libanska Nacionalna novinska agencija.

Napad je izveden dan nakon što je dron za koji se tvrdi da je izraelski pao u uporište Hezbolaha u južnom Bejrutu, dok je drugi eksplodirao i pao u blizini. U izveštaju državne libanske agencije se navodi da su posle ponoći u nedelju izvedena tri napada u razmaku od nekoliko minuta i da je pogodjena baza Narodnog fronta za oslobodjenje Palestine-Generalna komanda, koji ima podršku Sirije i saveznik je libanskog Hezbolaha.

Izrael nije odmah komentarisao izveštaj o napadu, a agencija je navela da je pogodjena meta kraj sela Kusaja u istočnom delu doline Beka. Izraelski napadi na palestinske frakcije u Libanu, poput ovog, nisu bili česti poslednjih godina. Lider proiranskog šiitskog Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio je u nedelju da će se od sada njegova organizacija suprostaviti i oboriti svaki izraelski dron koji udje u libanski vazdušni prostor čime je povećana opasnost od sukoba u vreme ionako visoke regionalne napetosti.

Nasralah je takodje najavio osvetu za izraelske udare iz vazduha u Siriji kasno u subotu u kojem su ubijena dva člana Hezbolaha. On je rekao da će nastati slična situacija kao u Iraku ako se Izraelu dozvoli da šalje dronove koji lete nisko u Libanu. U Iraku su nedavno napadnute vojne baze i skladišta oružja koja pripadaju proranskim šiitskim milicijama. Američki zvaničnici su rekli da je bar jedan od udara iz vaduha na milicije u Iraku izveo Izrael.

Izrael je, komentarišući subotnji udar kraj sirijskog glavnog grada Damaska, saopštio da je sprečio napad dronova na izraelsku teritoriju koji je pripremala Iranska revolucionarna garda. Libanska novinska agencija je takodje javila da su izraelski dronovi leteli danas iznad delova južnog Libana. Hezbolah i Izrael ratovali su mesec dana 2006. godine. Osetljiva granica izmedju dve zemlje koje su još uvek tehnički u ratu uglavnom je bila mirna posle tog rata.

#Izrael

'