AKTUELNO

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk upozorio je danas da će EU uzvratiti ako američki predsednik uvede nove carine na francusko vino kao odgovor na poreze na američke tehnološke gigante.

Na konferenciji za novinare u Bijaricu, na jugu Francuske pre početka samita G7 Tusk je rekao da je poslednja stvar koja je potrebna Evropskoj uniji konfrontacija sa SAD, njenim najboljim saveznikom, ali da Francuska može da računa na vernost Unije kada se radi o jednim od njenih najvrednijih izvoza.

- Štitiću francusko vino sa iskrenom odlučnošću. Ako SAD uvedu carine, onda će EU uzvratiti na istom nivou - rekao je Tusk, prenosi Frans pres.

Kako navodi AP Tusk je rekao da će ovogodišnji samit G7 biti "neuobičajeno težak". On je posebno upozorio na trgovinske ratove, navodeći da oni mogu da dovedu do globalne recesije. Kao druge pretnje naveo je klimatske promene i tehnologiju koja se razvija brže nego mogućnosti da se reguliše. Tusk je upozorio da bi ovo mogao da bude poslednji trenutak da se povrati jedinstvo medju zemljama G7. Pred polazak u Francusku na samit Tamp je zapretio uzvratnim merama Francuskoj zbog uvodjenje poreza američkim tehnološkim gigantima.

#EU

'