AKTUELNO

Putin odlikovao pilota koji je uspešno prinudno sleteo na polje kukuruza

Ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je danas orden Heroja Rusije, najvišu nacionalnu medalju, pilotu Damiru Jusupovu koji je odmah nakon poletanja uspeo da prinudno spusti avion sa 233 putnika na njivu jer je jato galebova upalo u motore.Iskusni kapetan Jusupov rekao je da je brzo sletanje bila njegova jedina opcija i da se nije bojao da to učini. On je rekao i da se nadao da će uspeti da se vrati na aerodrom nakon što je od udara ptica otkazao jedan motor, ali pošto je ubrzo otkazao i drugi nije imao izbora.

Putin odlikovao pilota koji je uspešno prinudno sleteo na polje kukuruza

- Čudno je, a ja sam stidljiv. Nisam osećao strah. Video sam ispred nas polje kukuruza i nadao se da mogu da sletim što lakše. Pokušao sam da smanjim vertikalnu brzinu pri sletanju kako bi sleteo što laganije i ravnije spustim - rekao je Jusupov novinarima u televizijskom intervjuu iz Jekaterinburga.

Putin je medalju Heroja Rusije dodelio i drugom pilotu aviona, 23-godišnjem Georgiju Murzinu, a ostatak posade je dobio druga visoka odlikovanja. Jusupov je pozdravio svoju kabinsku posadu koja je uspela da evakuiše putnike i izvinio se putnicima jer nisu uspeli da ih dovedu do odredišta – Simferopola na Krimu.

#Vladimir Putin

'