AKTUELNO

Tereza Mej je obećala da će pre 31. marta pokrenuti član 50 Lisabonskog ugovora o uslovima izlaska iz Unije.

Škotski parlament glasao je protiv plana britanske premijerke Tereze Mej o izlasku iz EU, što je simboličan, neobavezujući glas koji naglašava podeljenost četiri nacije Ujedinjenog kraljevstva, po pitanju Bregzita.

Ipak, Engleska i Vels odlučile su se da napuste EU na referendumu održanom juna prošle godine, dok je većina birača u Škotskoj i Severnoj Irskoj bila protiv.

Premijerka Škotske Nikol Sterdžon u više navrata je zahtevala da se interesi Škotske uzmu u obzir prilikom predstojećih pregovora o Bregzitu, kao i da Škotska mora da ima izbor o održavanju novog referenduma o nezavisnosti.

U međuvremenu je britanska premijerka Tereza Mej obećala je da će konsultovati poslanike o dogovorenim uslovima za Bregzit pre nego što se tekst finalizuje.

Ovaj ustupak je odgovor na zahteve brojnih proevropskih poslanika i dat je dan uoči glasanja u britanskom parlamentu o tome da li će se vladi dozvoliti da pokrene proces izlaska iz Unije. Vlada je ipak upozorila da odbacivanje dogovorenih uslova za Bregzit ne bi sprečilo izlazak Britanije iz EU.

S. P.

#Bregzit

#EU

#Škotska

'