AKTUELNO

Policija Hongkonga danas je bacala suzavac unutar železničke stanice i u nekoliko naselja te autonomne kineske teritorije u kojima su demonstranti blokirali puteve, tokom još jednih antivladinih demonstracija koje se održavaju vikendom.

Demonstranti su na policajce bacali cigle i ignorisali upozorenja da se razidju, pre nego što je u jednom od hongkonških naselja bačen suzavac, navela je policija i tamošnji protest nazvala "neodobrenim okupljanjem".

Nedaleko odatle, demonstranti sa gas-maskama okupili su se ispred policijske stanice, dok su ih policajci gledali s visokog zida koji okružuje taj objekat.

Za sada nije poznato koliko je demonstranata bilo na železničkoj stanici kada je policija bacila suzavac unutar zgrade, što se ne dešava često.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Jedan policajac prebačen je u bolnicu zbog opekotina na nogama zadobijenih od molotovljevog koktela koji je bacio demonstrant.

Protesti u Hongkongu traju devet nedelja i kraj im se ne nazire. Protestni pokret, izmedju ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobadjanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Gradjani Hongkonga protestuju od početka juna zbog u medjuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predvidja izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Na protestnim skupovima održanim ranije danas, demonstranti su nosili transparente s natpisima "Vratite nam Hongkong" i "Povucite zli zakon".

#Kina

'