AKTUELNO

Britanski ministar finansija Sadžid Džavid rekao je danas da su funadamenti domaće privrede snažni, da se ne plaši Bregzita bez dogovora i da vlada previđa da će rast bruto domaćeg proizvoda Britanije ove godine nadmašiti Nemačku, Italiju i Japan.

Džavid je, nakon što su današnji statistički podaci pokazali pad privrednog rasta Britanije u drugom tromesečju, naveo u izjavi za Skaj televiziju da je ovo izazovan period za globalnu ekonomiju u celini, prenosi agencija Rojters.

Britanski BDP je, u tri meseca zaključno sa junom, pao za 0,2 odsto na kvartalnom nivou, prvi put od 2012. godine, što je neočekivani sunovrat u odnosu na početak godine, kada su preduzeća nagomilavala zalihe pred Bregzit koji je trebalo da se dogodi 29. marta.

Foto: Pixabay.com

- Ovo je izazovan period u celoj svetskoj ekonomiji, usporavanje rasta beleži se u mnogim državama. Ali, fundamenti britanske ekonomije su jaki - plate rastu, zaposlenost je na rekordno visokom nivou i predviđamo da ćemo rasti brže od Nemacke, Italije i Japana ove godine - kazao je Džavid.

Navodi da je vlada rešena da ljudima i preduzećima obezbedi sigurnost sa Bregzitom, i zbog toga je nedmosmislen stav da Velika Britanija izađe iz EU 31. oktobra.

Britanski ministar finansija takođe smatra da domaća privreda neće ući u recesiju.

Foto: Pixabay.com

- Uopšte ne očekujem  recesiju. Ne postoji nijedan vodeći prognostičar koji očekuje recesiju - rekao je on.

Dodaje da današnji ekonomski podaci "nisu ni na koji način iznenađenje" i da ukazuju na raspon i brzinu kretanja cena uoči Bregzita.

Džavid je takođe poručio da želi da sklopi razuman sporazum o Bregzitu sa EU, ali da ukoliko to ne bude moguće, ne strahuje od izlaska iz Unije bez postizanja dogovora.

- Ako ne dođe do sporazuma, to me ne plaši, ne brinem zbog toga, jer mislim da ćemo biti spremni i da ćemo proći kroz to i izaći još jači i još otporniji - rekao je.

Navodeći da Britanija želi da dobije "razuman" dogovor o Bregzitu, Džavid je ipak konstatovao da je ispravno i da se zemlja pripremi za "razvod" bez dogovora.

Foto: Tanjug

#Bregzit

#EU

#Finansije

'