AKTUELNO

Policija u američkom gradu Galvestonu u Teksasu izvinila se nakon što je fotografija dvojice policajaca na konjima koji vode uhapšenog Afroamerikanca na svojevrsnoj uzici procurila na društvene mreže.

Na fotografiji je 43-godišnji Donald Nili sa rukama vezanima iza leđa nečim što izgleda kao uže. Oko njega su dvojica policajaca na konjima, a jedan od njih drži drugi kraj užeta.

Nili je, kako kaže policija, uhapšen u subotu i optužen za krivično delo. Pušten je u nedjelju, prenosi CNN.

Policija navodi da je reč o kaišu koja je bila pričvršćena za lisice kojima je Nili bio vezan, a ne o konopcu.

- Iako se ova tehnika korišćenja konja za transport osobe tokom hapšenja smatra najboljom praksom u nekim scenarijima, kao što je kontrola gužve, ta praksa nije ispravno korišćena u ovom slučaju - izjavio je Vernon Hal III, šef policije u Galvestonu.

Hal je dodao da su policajci doneli lošu procenu te da su mogli čekati vozilo za prevoz na mestu hapšenja.

- Razumemo negativnu percepciju ovog postupka i verujemo da je najprikladnije prestati koristiti ovu tehniku - zaključila je galvestonska policija u saopštenju nakon opšteg zgražanja javnosti prizorom koji podseća na mračna vremena američkog robovlasništva nad crncima.

PORODICA: Tretirali su ga kao životinju

Nilijeva advokatica Melisa Moris otkrila je da je Donald Nili već sedam godina beskućnik, da boluje od bipolarnog poremećaja, da je prestao uzimati lekove i da ga je porodica tražila kad je fotografija postala viralna na društvenim mrežama.

Fotografija je postala viralna kad ju je na Fejsbuku objavila kandidatkinja za Kongres iz Teksasa Adriene Bel.

- Ovaj prizor je izazvao ljutnju, gađenje i pitanja zajednice - napisala je uz fotografiju.

Fotografiju je na Fejsbuku objavila i njegova sestra Kristin Nili, koja je prozvala policiju na Fejsbuku rekavši da su ga tretirali kao životinju.

- Kad su vukli Donalda Nilija niz put konjima i konopcem, kao da su vukli celu našu (crnačku) zajednicu niz ulicu. Ovo nije 1819. Ovo je 2019. A taj prizor vraća nas u 1819. - kao da su to lovci na odbegle robove, a Donald Nili je rob - sa konjem i konopcem na kojem ga vode ulicom - komentarisao je ovaj skandal advokat za ljudska prava Benjamin Kramp.

#Amerika

#Policija

#rasizam

'