AKTUELNO

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj je pala u junu više od očekivanja, usled slabije proizvodnje intermedijarnih i kapitalnih dobara, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

To je, kako ocenjuje Rojters, najnoviji signal da je najveća evropska ekonomija zabeležila pad u drugom kvartalu. Industrijska proizvodnja je u junu pala za 1,5 odsto na mesečnom nivou, što je daleko veće usporavanje od prognoziranog pada od 0,4 odsto, pokazali su podaci nemačkog zavoda za statistiku.

- Nastavak pada proizvodnje je zastrašujući", ocenio je ekonomista Aleksandar Kruger iz privatne banke "Bankhaus Lampe - dodajući da će se recesija u proizvodnom sektoru verovatno nastaviti zbog eskalacije trgovinskog spora između Kine i Sjedinjenih Država. Obe zemlje su važne izvozne destinacije za nemačke kompanije, što znači da tarifni spor između dve najveće svetske ekonomije ima nesrazmerno veliki uticaj na Nemačku.

- Što ovo duže potraje, to je veća verovatnoća da će i drugi sektori ekonomije biti uvučeni u to. Prognoze rasta za Nemačku verovatno će biti dodatno smanjene - rekao je Kruger.

U celom drugom kvartalu, industrijska proizvodnja je pala za 1,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, usled naglog pada proizvodnje metala, mašina i automobila, saopštilo je ministarstvo ekonomije.

- Industrija je i dalje u ekonomskoj krizi - saopštilo je ministarstvo. Proizvodnja u sektoru građevinarstvu pala je za 1,1 odsto u drugom kvartalu, dok je proizvodnja energije u istom periodu opala za 5,9 odsto.

#Nemačka

'