AKTUELNO

Naučnici godinama upozoravaju na megapotres koji bi mogao pogoditi rascep San Andreas (Kalifornija, SAD) što bi dovelo do teške katastrofe.

Ovih dana paniku je uneo NASA misteriozni avion koji je leteo veoma blizu zemlje, zbog spekulacija da posmatra nepredvidivi rascep.

Prema procenama, postoji mogućnost da Kaliforniju pogodi veliki potres magnitude osam ili veći, koji bi nanio ogromna razaranja pogotovo u području San Andreasa.

NASA avion je leteo je veoma blizu tla, pa je izazvao uzbunu među stanovnicima, a misterija je dodatno pojačana nakon što je objavljena njegova putanja.

Foto: Printscreen Twitter

Avion "NASA819" navodno je snimao i letio cik-cak iznad čuvenog rascepa. Reč je o granici dve geološke ploče - severnoameričke i pacifičke, čije trenje izaziva podrhtavanje unutar Zemljine kore, a napetost se oslobađa potresima.

Nakon brojnih poziva, Ured šerifa u Los Angelesu potvrdio je da letelica pripada NASA.

- Niste znali gde će sleteti. Svi su zaustavili automobile i gledali uvis - pričaju svjedoci.

- Isti avion primećen je kako leti cik-cak pored i iznad San Andreasa. Kao da snima teren i kao da pokušava prikupiti što više podataka o onome to se događa ispod. Što se događa? Spremaju li se za nešto? Znaju li već da dolazi veliki potres?", pita se pak poznati teoretičar zavere Tajler Glockner.

Moguća katastrofa ukoliko bi došlo do velikog potresa u rascepu San Andreas obrađena je u brojnim holivudskim filmovima! Evo kako to zamišljaju u "fabrici snova"!

#Kalifornija

#Zemljotres

'