AKTUELNO

Vojne vlasti Sudana i lideri protestnog pokreta dogovorili su se danas da 18. avgusta formiraju vladajuće telo za prelazak sa sadašnje vojne vlasti na civilnu, saopštio je jedan od lidera protesta.

Dve strane su danas potpisale ustavnu deklaraciju o kojoj su se juče dogovorile. Vladajuće telo koje će se zvati Suvereni savet, imaće pet predstavnika sudanske vojske i šest civila. Poema odredbama političke deklaracije usvojene 17. jula, to telo je zaduženo da s Parlamentom vodi tranziciju tokom tri godine.

- Članovi Suverenog saveta će biti imenovani 18. avgusta, premijer 20. avgusta, a članovi vlade 28 - rekao je Frans presu jedan od lidera protesta Monzer Abu al Mali.

Po njegovim rečima, celovit sporazum o uvodjenju civilne vlasti biće potpisan 17. avgusta. Ustavna deklaracija biće dodata političkoj deklaraciju i obe će predstavljati taj "globalni sporazum" čija će primena biti početak nove ere u Sudanu. Sudan je u teškoj političkoj krizi otkako je protestni pokret primorao vojsku da zbaci s vlasti dugogodišnjeg autokratskog predsednika Omara al-Bašira, posle čega su demonstranti ostali na ulicama, zahtevajući da generali predaju vlast civilima.

#Sudan

'