AKTUELNO

Sin nekadašnjeg vođe terorističke organizacije Al Kaida, koji se često navodio kao njegov mogući naslednik ne čelu ove mreže koja je proteklih 20-ak godina sejala smrt širom, nije više među živima, javlja NBC news pozivajući se na tri neimenovana izvora američka funkcionera, koji navode da su do te informacije, sa vrlo visokim stepenom pouzdanosti, došle tamošnje obaveštajne službe.

Oni nisu želeli da iznose detalje o okolnostima u kojima je Hamza bin Laden ubijen kao ni jesu li Amerikanci učestvovali u operaciji lišavanja života. Odbili su i da kažu gde je ubijen.

NBC news podseća da je Hamza bin Laden poslednji put u javnosti viđen na snimku koji je objavila Al Kaida prošle godine, a u kom preti Saudijskoj Arabiji, kao i da je pozivao narod na revolt protiv režima vladajuće dinastije.

Veruje se da je Hamza bin Laden rođen 1989. godine. Njegov otac je 1996. napustio rodnu Saudijsku Arabiju, a utočište je našao u Avganistanu odakle je proglasio rat Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je prethodno bio saveznik. Hamza se kao dečak pojavljivao u nekim video obraćanjima koje je snimao njegov otac Osama.

Foto: Printscreen YouTube/TODAY

Osamu su u specijalnoj operaciji 2011. godine u pakistanskom gradu Abotabadu ubili pripadnici američke jedinice Navy SEAL. Hamza tada nije bio u društvu svog oca, ali otkriveni su dokumenti koji sugerišu da je Osama želeo da postavi sina za svog naslednika na čelu Al Kaide.

U februaru ove godine američki Stejt Department je raspisao nagradu od milion dolara za bilo kakve informacije kako bi mogli da lociraju Hamzu, kojeg su tada opisali kao 'vođu Al-Kaide u nastajanju' koji je već pretio Americi i njenim saveznicima.

U Beloj kući nisu hteli službeno da komentaruišu informacije o Hamzinoj navodnoj smrti.

#Al Kaida

'