AKTUELNO

Bugarska agencija za bezbednost hrane (BFSA) potvrdila je da je na još dve svinjske farme u toj zemlji izbila smrtonosna afrička svinjska kuga, preneo je portal Seenews.com.

Prisustvo ove visoko zarazne bolesti utvrđeno je 19. jula u selu Nikolovo, u bugarskoj severoistočnoj oblasti Ruse, na farmi sa oko 17.000 svinja, a potom je laboratorijskim testovima virus otkriven 23. jula i na drugoj farmi u selu Brašlen u istom regionu, gde ima oko 40.000 svinja, navela je BFSA u saopštenju.

Uništavanje obolelih svinja na farmi u Nikolovu još uvek je u toku, naveli su iz bugarske agencije.

Agencija je takođe potvrdila da su u regionu Vraca, na severozapadu zemlje, otkrivena dva slučaja ovog oboljenja kod domaćih svinja, kao i prvi slučaj izbijanja bolesti u opštini Svištov, zapadno od oblasti Ruse.

Prvi slučaj afričke svinjske kuge kod divlje svinje potvrđen je u opštini Lom, u severozapadnoj Bugarskoj.

Agencija za bezbednost hrane uspostavila je zonu prevencije od tri kilometra i zonu nadžora od deset kilometara oko svakog od pogođenih područja. Sve svinje u tim oblastima će biti uništene. Bolest ne pogađa ljude.

Prema BFSA, do sada je registrovano 19 izbijanja afričke svinjske kuge u šest bugarskih regiona - Pleven, Burgas, Vraca, Ruse, Targovište i Veliko Trnovo, navodi Seenews.

Foto:

#Bugarska

#Epidemija

#Svinja | prase

'