AKTUELNO

Članovi Evropskog Parlamenta u utorak su postavili Ursulu fon der Lajen, nemačku ministarku odbrane za predsednicu Evropkse komisije, čime je ona postala prva žena koja obavlja ovaja posao.

Ovo nije prvi put da je ona ušla u istoriju – 2013. godine ona je postala prva žena na čelu nemačkog ministarstva odbrane.

Nagađalo se da će 60-godišnja briselnkinja, koja je vrlo bliska sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, biti njena naslednica.

Iako je u politiku ušla kasno, ona joj nimalo nije strana. Njen otas, Ernst Albreht bio je predsednik Donje Saksonije i bivši generalni direktor Evropske komisije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Sa samo 13 godina ona se sa porodicom preselila iz Brisla u Nemačku. Započela je studije ekonomije u Londosnkoj školi ekonomije, a kasnije medicine, gde je se specijalizovala u ginekologiji u Hanoveru.

Maternji jezici su joj i nemački i francuski, a ona je majka sedmoro dece, što je daleko iznad nemačkog proseka.

U politiku je ušla sa 43 godine kao član Merkelove konzervativne Demohrišćanske partije čiji je član od tada.

Bila je na raznim lokalnim političkim funkcijama u regiji Hanovera između 2001. i 2004. godine, potom je izabrana za člana parlamenta u Donjoj Saksoniji 2003. godine, pre nego što je postala ministarka za socijalne poslove, žene, porodična pitanja i zdravlje.

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Ona je bukvalno “katapultirana” na nemačku političku scenu 2005. godine kada ju je Merkelova postavila za federalnu ministarku rada i za socijalna pitanja na toj fuknciji je bila do 2013 godine.

Tokom perioda dok je bila ministarka odbrane to ministarstvo bilo je diskreditovano zbog sumnjivih privatnih veza sa konsultantskim firmama “McKinsey” i “Accenture”.

Ona je kasnije priznala da je bilo nekoliko grešaka koje su postojale u sklopljenim sporazumima, i da će se više zalagati za prevenciju takvih sporazuma preko serije novih preventivnih mera.

2015. godine optužena je za plagiranje svog doktorata, za koje se kasnije ispostavilo da su bile neosvovane optužbe.

#Evropska komisija

#predsednik

'