AKTUELNO

Isporuka ruskog raketnog sistema S-400 Ankari nastavlja se danas, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

- Isporuka sistema protivvazdušne odbrane S-400 nastavljena je danas. Četvrti ruski avion koji prevozi delove S-400 sleteo je u vazdušnu bazu Murted kod Ankare - javilo je jutros preko Tvitera tursko Ministarstvo odbrane.

Turska je saopštila da je u tu zemlju juče stigla prva isporuka ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

To se dešava uprkos upozorenjima Vašingtona gde je više članova Kongresa zatražilo uvodjenje sankcija Turskoj. Vašington smatra da postoji rizik da će kupovinom ruskog antiraketnog sistema Ankara ugroziti tehnološke tajne novog američkog aviona F-35, koji Turska takodje želi da kupi. SAD takodje smatraju da S-400 nije uskladjen sa opremom NATO, čiji je Turska član.

Više članova američkog Kongresa zatražilo je otkazivanje isporuke aviona F-35 Ankari i uvodjenje sankcija turskim zvaničnicima uključenim u sporazum sa Rusijom.

- Dali smo predsedniku (Redžepu Tajipu) Erdoganu da bira, očigledno je loše izabrao - rekli su juče u zajedničkom saopštenju Eliot Engel i Majkl Makol, glavni demokratski i republikanski predstavnici u Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Ankara je do sada odbacila sva američka upozorenja i u sredu je pozvala Vašington da ne preduzima mere koje bi mogle da naškode bilateralnim odnosima.

#S-400

#Turska

'