AKTUELNO

Grčka ekonomija će nastaviti da se oporavlja umerenim tempom od oko 1,8 odsto ove godine, procenila je danas uticajna grčka tink-tenk organizacija, Fondacija za ekonomska i industrijska istraživanja (IOBE), smanjivši svoju prethodnu prognozu.

Nova prognoza IOBE-a, objavljena u najnovijem kvartalnom izveštaju, blizu je projektovane stope rasta grčke centralne banke za ovu godinu od 1,9 procenata.

U prethodnom izveštaju, IOBE je predviđao rast bruto domaćeg priozvoda od 2,0 odsto u ovoj godini, prenosi Rojters.

IOBE je takođe prognozirao da će stopa nezaposlenosti u Grčkoj, koja je u martu iznosila 18,1 odsto i bila najviša u evrozoni, ove godine sporije opadati i skliznuti neznatno ispod 18 procenata.

Navedeni "trust mozgova" predviđa snažniji rast zapošljavanja u izvoznim sektorima. Grčka ekonomija se oporavlja od desetogodišnje recesije. Zemlja je u velikoj meri korigovala svoja dva deficita - fiskalni debalans i jaz na tekućem računu.

Ova ekonomija, "teška" 180 milijardi evra, zabeležila je godišnji rast od 1,9 posto lani, kada je zemlja izašla iz svog trećeg i poslednjeg spasilačkog programa međunarodne pomoćija u avgustu 2018.

Stopa privrednog rasta Grčke usporila je u prvom kvartalu 2019. godine na 1,3 procenta međugodišnje u odnosu na 1,5 odsto iz prethodnog tromesečjam, podseća britanska agencija.

#Grčka

'