AKTUELNO

Izaslanik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir predstavio je danas zajedničku deklaraciju o izazovima u slobodi izražavanja u predstojećoj deceniji na globalnoj konferenciji za slobodu medija koja se održava u Londonu.

- Ovogodišnja deklaracija se odnosi na trenutne i buduće izazove sa kojima se suočavaju mediji, uključujući i one koji su pretnja po nezavisnost i diverzitet medija. Zaštita i promovisanje slobode izražavanja, naročito, ali ne isključivo u digitalnom okruženju, zahteva digitalnu infrastrukturu koja je robusna i univerzalna. Države moraju da prepoznaju pravo na pristup internetu kao ljudsko pravo, jer je to osnovni uslov za slobodu izražavanja - rekao je Dezir, navodi se u saopštenju OEBS-a.

Kako bi se zaštitilo pravo na slobodu izražavanja u digitalnom okruženju, neophodni su prikladni zakoni, navodi Dezir.

Pored Dezira, zajedničku deklaraciju predstavili su i specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za slobodu izražavanja Dejvid Kej, Edison Lansa, specijalni izvestilac za slobodu izražavanja iz Organizacije američkih država i specijalni izvestilac za slobodu izražavanja i pristup informacija iz afričke Komisije za ljudska prava Lorens Mjut.

#Mediji

#OEBS

'