AKTUELNO

Postoji „realan rizik“ raspada Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu bi sve četiri nacije krenule svojim putem u slučaju „bregzita“ bez sporazuma, piše Fajnenšel tajms

Pritom, to nije njihova procena već jer reč o dokumentu koji je predstavljen britanskoj vladi. Dejvid Lidington, neformalni zamenik premijerke u ostavci Tereze Mej, izvestio je o tom istraživanju članove kabineta u samom finišu borbe između Borisa Džonsona i Džeremija Hanta za mesto čelnika Konzervativne stranke i posledično britanskog premijera.

FT nije objavio kad je vlada izveštena o ovim zaključicima, ali je indikativno da je FT dobio uvid u dokument upravo na dan (utorak) debate između Džonsona i Hanta. Prvi je zagovornik izlaska iz EU bez dogovora, dok drugi smatra da bi to bio samo ultimativni potez.

Zaključci dokumenta:

Škotska — pokret za nezavisnost predstavlja „važan i urgentan politički izazov” koji bi se mogao da poveća ukoliko Škotska nacionalna stranka (SNP) osigura većinu na izborima za lokalni parlament 2021. godine Vels — rastuća podrška lokalnoj stranci Plaid Kymru potvrđuje da „ne možemo da budemo spokojni kad je reč o odnosu Velsa prema Uniji i nezavisnosti“. Severna Irska — za London posebno zabrinjavajuće deluju zahtevi za „glasanjem o granici“, što bi moglo da dovede do ujedinjenja Irske. Na umerene glasače u Severnoj Irskoj posebno privlačno deluje društvena liberalizacija u Republici Irskoj (ukinut stari zakon o abortusu, istopolne zajednice, smanjen uticaj Katoličke crkve na društvena pitanja). „’Bregzit‘ bez sporazuma, koji bi tražio da se nužno uvede direktna uprava Londona nad Severnom Irskom, samo bi dodatno zaoštrio situaciju“. Engleska — poslednja istraživanja pokazuju da su Englezi postali indiferentni prema Uniji. To se posebno odnosi na engleske članovima Konzervativne stranke: 63 odsto njih prihvatilo bi nezavisnost Škotske kao cenu za „bregzit“. Reč o prvoj javno potvrđenom dokumentu koji govori da bi direktna posledica „bregzita“ mogao biti raspad Ujedinjenog Kraljevstva.

Situacija sa Škotskom nije novost: Nikola Stardžon, prva ministarka, više puta je jasno rekla da Škotska nacionalna partija (SNP) čeka da proces „bregzita“ završi, a da će odmah zatim pokrenuti kampanju za novi referendum o nezavisnosti. Novi referendum bi trebalo da se održi i pre sledećih izbora.

Podrška u javnosti za takav korak je oko 65 odsto. Laburisti su u više navrata rekli da će, ako budu na vlasti, onemogućiti referendum. Međutim, SNP već traži pravne korake kojima će moći da se tome suprotstavi.

Novost je situacija s Velsom, koji je sve dosad bio smatran čvrstim uporištem zajedništva. Ali, situaciju je katalisala odluka Forda da zatvori fabriku, kao i nekih drugih kompanija. A i spoznaja da će poljoprivrednici ostati bez subvencija iz EU. Posebno je osetljiva Severna Irska. Razlozi koji su izneti pred britansku vladu pokazuju da je situacija ozbiljna: ni Belfast ni Dablin ne žele granicu.

#Velika Britanija

#raspad

'