AKTUELNO

Nemačka vojska prodala je korišćeni laptop koji još sadrži poverljive informacije, objavili su tokom vikenda nemački mediji.

Prema pisanju lista "Zidojče cajtung", reč je o operativnim instrukcijama za lansirnu raketnu rampu za Mars, klasifikovanim kao "poverljiva informacija - samo za službenu upotrebu" i očigledno je da hard disk nije bio obrisan pre prodaje.

Iz nemačkog ministrstva odbrane za taj listu su rekli da se iz uputa za raketnu rampu ne može dobiti "nikakav presudan uvid", prenosi Index.hr.

Prema pisanju "Zidojče cajtunga", kupac, jedan bavarski šumar, kupio je četiri laptopa od Vebega, organizacije koja prodaje korišćene vladine računare, preko sajta I-bej 2018. godine.

Jedan od računara još je imao instaliran operativni sistem i ako bi se ime poslednjeg korisnika ukucalo kao lozinka, on bi se otključao, navodi se u izveštaju. Šumar je u martu obavestio ministarstvo o svom pronalasku.

Ministarstvo je navelo da je, nakon prijave šumara, "pokrenulo ozbiljnu istragu" o korištenju svoje rashodovane IT opreme i da je utvrdilo da je 2016. još jedan laptop s neobrisanim hard diskom bio prodat preko Vebega.

Ministarstvo je dodalo da nije moguće utvrditi da li su i u tom slučaju u pitanju bile poverljive informacije.

"Zidojče cajtung" ističe da je samo ministarstvo iniciralo prodaju Bundesverovog laptopa s povjerljivim podacima za lansirnu rampu preko Vebega. Bavarski šumar vratio je jedan računar, dok je ostala tri zadržao.

#Nemačka

#Vojska

'