AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je Iran da bude oprezan s obogaćivanjem uranijuma na nivo koji je zabranjen prema međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu.

- Iran bi trebalo da bude oprezan jer obogaćujete uranijuma za jednu svrhu, a neću da vam kažem koja je to svrha. To nije dobro - rekao je sinoć Tramp novinarima u Moristaunu, u Nju Džerziju.

Šef američke diplomatije Majk Pompeo je obećao da će Iran biti još više izolovan i izložen sankcijama posle saopštenja iranskih vlasti da će početi sa obogaćivanje uranijuma.

Iranske vlasti saopštile su u nedelju da će tokom dana početi da obogaćuju uranijum na nivo koji je zabranjen prema sporazumu. Dozvoljeni nivo je do 3,67 odsto.

Teheran je potom zapretio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma "za 60 dana" ukoliko se ne pronađe rešenje i ne ispune iranski zahtevi.

Iranske mere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvođenju sankcija.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu.

#Donald Tramp

#Iran

'