AKTUELNO

Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc kritikovao je socijaldemokrate u EU, ali i francuskog predsednika Emanuela Marona da žele da unište sistem nosilaca liste.

- Oni su želeli da se personalne odluke donose iza kulisa. Takvo delovanje jasno odbijam, jer šteti EU - naglasio je bivši austrijski kancelar.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", dodao da je Ursula fon der Lajen bolje rešenje od "gubitnika na izborima" Fransa Timermansa.

- Timermans bi na osnovu svojih ekonomsko-političkih stavova, ali i zbog svoje politike prema migrantima, doveo do skretanja EU u levo, a to građani nisu izabrali - poručio je Kurc.

Ukazao je da je poznato da je on od početka podržavao Manfreda Vebera nosioca liste Narodne partije Evrope (EPP).

- Ko je pobedio na izborima, kao on, trebalo je da dobije i odgovornost u EU. Međutim Fon der Lajen će sigurno zastupati sadržaje zbog kojih su građani birali EPP - uveren je on.

Upitan da li je još moguće da Austrija dobije "dobru" komesarsku poziciju u Evropskoj komisiji, Kurc je kazao da su brojni pregovori već obavljeni i da su pojedine članice već obezbedile snažne sektore. "Nadam se da će Austriji preostati neki odgovoran zadatak", rekao je on.

#Sebastijan Kurc

'