AKTUELNO

Mlada učenica izdahnula je uprkos naporima lekara...

Petnaestogodišnja učenica onesvestila se u parku i umrla nakon što je progutala tri tablete ekstazija (MDMA), pokazala je istraga. Šakira Pelov uzela je drogu sa grupom svojih prijatelja u parku, u Kornvolu na jugozapadu Velike Britanije, a sve se dogodilo 7. jula prošle godine.

Od njih desetak koliko ih je te letnje večeri bilo u parku, čak njih četvoro moralo je biti hospitalizovano usled lošeg zdravstvenog stanja koje je ova droga izazvala. Nažalost, maloletna Šakira preminula je u bolnici.

Foto: Printscreen Facebook/Shakira Pellow

Kako je pokazala istraga, devojčica se našla sa dilerom ispred lokalnog supermarketa, i od njega kupila 15 tableta ekstazija. U parku, gde se našla sa prijateljima, progutala je tri, nakon čega joj je pozlilo. Sudeći prema obdukcionom nalazu, devojčica je pretrpela tri srčana udara zaredom. Usledilo je otkazivanje organa i, urkos naporima lekara da je reanimiraju, spasa nije bilo.

Po dolasku lekarskih ekipa u park, kako se navodi u izveštaju, njene zenice i dalje su reagovale na svetlost, ali joj je krv lila na vaskularnim prilazima. Lekari su zabeležili i da su organi, jedan po jedan, počeli da otkriju, što je bio rezultat trovanja. U izveštaju se navodi i da je reanimacija zaustavljena onda kada je postalo jasno da organizam ne odgovara na tretman i terapiju. U krvi, kako se dodaje, nije bilo alkohola, ali jeste određena količina MDMA. U zaključku se navodi da je uzrok smrti prekomerna doza ekstazija u organizmu.

Foto: Printscreen Facebook/Shakira Pellow

Šakirina majka Rita Hol nikada se neće oporaviti od gubitka ćerke a, kako kaže, ostaje joj samo da radi na tome da podigne svest kod mladih o tome koliko su droge opasne, kako bi sprečila slične tragedije.

- Ovo što se desilo mojoj ćerki, mora biti upozorenje za svakoga! Govorili smo Šakiri, upozoravali smo je na opasnosti, ali je ona ipak rizikovala. Deca moraju više da se edukuju – rekla je Rita godinu dana nakon tragedije i dodala:

- Bila je dobra sestra, ćerka, govorila je pet jezika, imala je prelep gas i imala je stav. Znam nekoliko dečaka i devojčica iz kraja koji su uzimali drogu, a znam i da ju je ona probala, jer mi je rekla, ali mi je rekla i da joj se tu ništa nije dopalo. Pretpostavila sam da je iskrena, da je više neće ni probati i da sam je dovoljno edukovala o tome. Ne znam šta ju je nateralo da proba drogu opet, mislim da ni ona sama nije znala... Ne razumem... – rekla je majka.

Pročitajte još: MAĐARSKA: Priveden 31 migrant u dve policijske akcije

#Engleska

#Smrt

#ekstazi

'