AKTUELNO

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da su lideri EU bez protivljenja, uz uzdržanu Nemačku, dogovorili paket imenovanja za sve četiri vodeće pozicije institucija Unije.

- Bilo je potrebno više nego što smo planirali, ali sve smo postigli na vreme. Dogovorili smo ceo paket pre prve sesije Evropskog parlamenta - rekao je sinoć Tusk na konferenciji za novinare u Briselu.

Tusk je podsetio da je pre pet godina EU liderima bilo potrebno tri meseca da donesu odluku o imenovanjima, a da su ovoga puta to učinili za "samo" tri dana.

- Izabrali smo dve žene i dva muškarca za ključne pozicije. To je savršen rodni balans. Vredelo je čekati na ovakav ishod - izjavio je Tusk.

On je rekao da je Evropski savet predložio Ursulu fon der Lejen za buduću predsednicu Evropske komisije i nominovao Kristinu Lagard za kandidata za predsednicu Evropske centralne Banke.

Šarl Mišel je izbran za budućeg predsednika Evropskog saveta i Evro samita, a Žozef Borel nominovan kao kandidat za Visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednost, naveo je Tusk.

- Sada je na Evropskom parlamentu da razmotri nominaciju Ursule fon der Lejen za mesto predsednice Komisije. Ako bude izabrana, biće prva žena koja će voditi Evropsku komisiju - naveo je on.

Tusk je ocenio da je Šarl Mišel kao belgijski premijer "idealan za pronalaženje konsenzusa i izgradnju jedinstva" među zemljama članicama.

- Žozep Borel kao ministar spoljnih poslova i nekadašnji predsednik Evropskog parlamenta biće jak predstavnik i branitelj interesa i vrednosti EU u svetu - ocenio je Tusk.

Prema njegovim rečima, Kristin Lagard će sa međunarodnim iskustvom i sa pozicije direktora Međunarodnog monetarnog fonda biti "savršen i nezavisan" predsednik ECB.

- Evropski savet je uzeo u obzir namere Ursule fon der Lejen da nominuje Fransa Timermansa i Margaret Vestager za prve potpredsdnike Evropske komisije. Očekujemo da Ursula fon der Lajen ispoštuje i odgovarajući geografski balans u svom timu potpredsednika - poručio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta očekuje da novi predsednik Evropskog parlamenta u prve dve i po godine bude neko iz grupe Socijaldemokrata, a u druge dve i po godine neko iz porodice Evropske narodne partije.

- To je naše političko mišljenje, a ne namera. Svi lideri su naglasili da je na Parlamentu da donese tu odluku - kaže Tusk.

On nije hteo da prejudicira da li će Evropski parlament prihvatiti nominacije Evropskog saveta.

- Zato parlament i postoji, da postavlja pitanja, debatuje i odlučuje. Nadam se da će politički lideri učiniti sve da ubede naše kolege u Parlamentu da podrže ovaj projekat - rekao je Tusk.

On je najavio da će lično otputovati u Strazbur da bi poslanicima Evropskog paralmeta predstavio i obrazložio paket imenovanja.

Tusk je ocenio da procedura "vodećih kandidata", za koju se zalagao Evropski parlament, nije bila i "zakonska obaveza", ali da je Evropski savet, prema njegovom mišeljnju, kroz predstavljeni paket imenovanja pokazao poštovanje, kako prema kandidatima sa evropskih izbora, tako i prema samoj ideji vodećih kandidata.

#Donald Tusk

'