AKTUELNO

Američki istražitelji potražuju još dva pomorca iz Crne Gore, zbog šverca skoro 20 tona kokaina koji je otkriven u Filadelfiji na teretnjaku "MSC Gajan"

Nakon što su američki istražitelji u potpunosti pretražili teretnjak i na njemu pronašli gotovo 20 tona belog praha i uhapsili pet članova posade od kojih su četiri crnogorski državljani, istraga se nastavlja.

Policija Filedelfije sada traga za još dva pomorca koji su se dan pred otkrivanje tovara izgubili u nepoznatom pravcu.

Foto: Beta AP/Matt Rourke

Kada su na brodskim kontejnerima uočene anomalije te otkriven kokain na brodu, policija je odmah uhapsila dvojicu članova posade Ivana Đuraševića i Fonofavea Tijasagu. Oni su priznali da su bili angažovani na utovaru kokaina, s tim što je Fonofave Tijasagu ispričao da ga je Đurašević vrbovao za ovaj "posao".

Odmah zatim, uhapšeni su i Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) iz Crne Gore i Lauli Pulu. Uz to, još desetorici članova posade istražitelji su onemogućili kretanje do kraja istrage, ali oni nisu zvanično uhapšeni, već se ispituje njihova povezanost sa spornim tovarom. Nekima od njih je bilo dozvoljeno i da razgovaraju sa svojim porodicama.

Pored kapetana broda Darka Roganovića, saslušavani su i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda i Nikšićanin Veselin Mirković.

Istorijska zaplena

Foto: Beta AP/Matt Rourke

Skoro 20 tona kokaina spakovanih u 15.000 "cigli" bilo je skladišteno u zidovima kontejnera koje je teretnjak "MSC Gajan" prenosio. Prema do sada poznatim informacijama, droga je na teretnjaku završila tako što je tokom noći 14 manjih čamaca prilazilo brodu i sa njih su bacani paketi sa drogom u mrežu.

Zatim je kapetan broda pozvao svoje članove posade i ponudio im zaradu od 50.000 dolara da taj tovar iz mreže prebace na teretnjak, što su neki od njih, po svemu sudeći, prihvatili. Droga je otkrivena kada su uočene anomalije na kontejnerima.

Nekadašnji visoki funkcioner u DEA Pedro Janer komentarišući istrojsku zaplenu droge rekao je da će zbog ovoga neko morati "da plati glavom".

- Neko će morati da plati za to što je zaplenjeno 17,5 tona kokaina. Neko će zbog ova morati da umre. Sigurno postoji nekoliko osoba koje će šefovi okriviti za propast posla i oni će morati da plate glavom - rekao je Janer medijima i još objasnio da je verovatno jedan deo tovara trebalo da ostane u Filadelfiji, odakle bi se dalje transportovao u druge delove SAD.

- Drugi deo je trebalo da stigne u Evropu, gde bi ga opet naručioci podelili i dalje transportovali do krajnjih odredišta - podvukao je nekadašnji zvaničnik DEA.

Foto: Beta AP/Matt Rourke

Droga namenjena evropskom tržištu

U istragu su od smaog početka uključeni i agenti DEA i FBI. Američki mediji preneli su nešto drugačije tvrdnje tamošnjih zvaničnika da droga pronađena na brodu najverovatnije uopšte nije bila namenjena američkom tržištu već evropskom, jer su sledeće stanice teretnjaka bile Holandija i Francuska. Ipak, sve ovo je i dalje u domenu pretpostavke jer istraga još nije zavšena. Uhapšeni Crnogorci će do početka suđenja ostati u pritvoru.

#Brod

'