AKTUELNO

Američki predsednik je u poslednjem trenutku odlučio da ne napadne Iran nakon što je čuo da bi u napadu bilo puno žrtava, te da američki odgovor na rušenje drona ne bi bio proporcionalan.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je otkazao planirani vojni napad na Iran, jer bi bio nesrazmeran odgovor na obaranje bespilotne letelice SAD od strane Teherana, dodajući da je uvedeno još sankcija.

- ... U ponedeljak su oborili bespilotu letelicu koja je letela iznad međunarodnih voda. Bili smo napeti i spremni da uzvratimo sinoć na tri različite lokacije, kada sam pitao koliko će ih umreti. 150 ljudi, gospodine, bio je odgovor od generala. 10 minuta pre početka, zaustavio sam napad - napisao je Tramp.

Tramp je napisao da je zaustavio napad 10 minuta pre nego što je trebalo da bude izveden.

- Ne žurim, naša vojska je ponovo izgrađena, nova i spremna za pokret, daleko je najbolja na svetu. Sankcije grizu Irance sve više. Iran nikad neće imati nuklearno oružje, ne protiv SAD i ne protiv sveta! - napisao je on.

Predsednik SAD je rekao da američke sankcije uvedene protiv Irana daju efekte i bez navođenja detalja, da su sinoć uvedene nove sankcije.

Inače, on je svoje obrazlaganje počeo kritikovanjem svog prethodnika Barake Obame i njegovog, kako je naveo "očajnog i užasnog sporazuma sa Iranom".

Kako je prethodno preneo "Njujork tajms" Tramp je naredio napad na Iran, a zatim obustavio naređenje. Prethodno su američki zvaničnici naveli da je Iran srušio američki dron u međunarodne vode, dok Iranci tvrde da je on narušio njihov vazdušni prostor.

Tenzije između dve zemlje su u poslednje vreme sve jače, nakon niza napada na naftne tankere u Persijskom zalivu, za koje su SAD okrivile Iran. Odnosi SAD i Irana su u konstantnom padu otkako je Tramp povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma sa Teheranom i uveo sankcije toj bliskoistočnoj zemlji, koju optužuje da radi na nuklearnom oružju i da podržava teroriste.

#Donald Tramp

#Iran

'