AKTUELNO

Grupa za zaštitu ljudskih prava sa sedištem u Seulu saopštila je danas da je otkrila nekoliko stotina lokacija gde su, prema navodima očevidaca, vlasti Severne Koreje sprovodile javna i vansudska pogubljenja u okviru proizvoljne i agresivne primene smrtne kazne u cilju zastrašivanja gradjana, prenela je agencija AP.

Radna grupa za tranzicionu pravdu (Transitional Justice Working Group) navela je da je, zahvaljujući izjavama više od 600 ljudi pobeglih iz Severne Koreje, uspela da identifikuje 323 lokacije od kojih 267 u blizini granice s Kinom. Pogubljenja se pretežno sprovode blizu reka, na poljima ili brdima, ali i kod tržnih centara i školskih igrališta, gde su gradjani ili članovi porodice osudjenih često prisiljeni da gledaju egzekucije, navela je grupa i dodala da postoji 25 mesta gde su navodno prebačena tela pogubljenih.

Grupa je navela da njen izveštaj nije konačan podsećajući da je zasnovan na svedočenjima kao i da članovi te organizacije nisu posetili pomenute lokacije. ; Grupa, nevladina organizacija koju su osnovali aktivisti za ljudska prava i istraživači iz Južne Koreje i još četiri zemlje, dodala je da je izveštaj finansirala američka Nacionalna zadužbina za demokratiju, koju finansira Kongres SAD.

#Severna Koreja

'