AKTUELNO

Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Poljska i Švedska saopštile su da podržavaju parlament Moldavije, koji je raspustio premijer te zemlje.

- U sadašnjoj ustavnoj krizi, smatramo da je parlament Moldavije taj koji predstavlja narod i najprikladnije je mesto za rasprave o političkim pitanjima, uključujući i o najspornijim. Mi ga kao takvog podržavamo - navodi se u zajedničkom saopštenju pet evropskih zemalja.

Vršilac dužnosti predsednika Moldavije Pavel Filip raspustio je juče parlament i pozvao na nove izbore kako bi zemlja izašla iz političke krize koja traje nedeljama. Filip je premijer koji je imenovan za v.d. predsednika nakon što je Ustavni sud suspendovao proruskog predsednika Igora Dodona jer nije hteo da potpiše ukaz o raspuštanju parlamenta po nalogu tog Suda.

Dodon je suspendovan i na zahtev Demokratske stranke, druge po snazi u parlamentu. ; Moldavija, zemlja od 3,3 miliona stavnovnika izmedju Ukrajine i Rumunije, ima teškoće da izadje iz političkih kriza koje je redovno pogadjaju zbog političko-finansijskih skandala posle otkrića iz 2016. o nestanku milijarde dolara iz kasa tri državne banke.

#Moldavija

'