AKTUELNO

Kina je danas saopštila da će pooštriti propise o ljudskom genetskom materijalu uvođenjem provera o njegovom izvozu i insistiranjem da bilo koja inostrana kompanija ili institucija koja želi da ga koristi, mora to da čini s kineskim partnerom.

Kineska vlada je navela da će novi propisi početi da se primenjuju od 1. jula i da je njihov cilj pravilna upotreba ljudskog genetskog materijala, kao što su DNK, ljudski organi, krv i tkivo, prenosi Rojters.

Brojna kineska populacija predstavlja ogroman izvor genetskog materijala koji postaje sve dragoceniji resurs za svetske proizvođače lekova i istraživačke institute.

-Ovi propisi su osmišljeni da bi efektivno zaštitili i obezberdili racionalnu upotrebu ljudskih genetskih resursa naše zemlje, kao i da bi se zaštitilo javno zdravlje, nacionalna bezbednost i društveni i javni interesi - navodi se u saopštenju kineske vlade.

Vlada je prošle godine saopštila da je ljudski genetski materijal postao važan strateški resurs i da planira da uspostavi sistem kako bi njime bolje upravljala.

Prošlog oktobra Ministarstvo nauke je saopštilo da je kaznilo šest kompanija i institucija, uključujući britanskog proizvođača lekova Astra zeneka i pekinški Genetski institut zbog kršenja propisa o upravljanju ljudskim genetskimmaterijalom od 2015. do 2018. godine.

#Kina

'