AKTUELNO

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej danas zvanično podnosi ostavku na mesto lidera Konzervativne partije, ali će ostati na funkciji predsednice vlade sve do izbora njenog naslednika.

Mandat Tereze Mej, koja se skoro tri godine nalazi na funkciji premijera, i koja je, kako podseća BBC, 2017. godine glasala za ostanak Britanije u sastavu Evropske unije, upravo je obeležila tema Bregzita. Parlament je tri puta odbacio Sporazum o Bregzitu, o kojem je premijerka mesecima pregovarala sa Briselom.

Prvi datum za napuštanje EU bio je određen za 29. mart, zatim je pomeren na 12. april, a potom, pošto Mej nije uspela da dobije odobrenje parlamenta, za 31. oktobar 2019. godine. Objavila je ostavku uz objašnjenje da je učinila sve što je mogla kako bi uverila poslanike da podrže njen Sporazum o napuštanju EU.

Tereza Mej (62) postala je premijerka u julu 2016. godine, posle referenduma na kojem su se Britanci sa 52 odsto glasova 23. juna te godine izjasnili za Bregzit. Lider vladajuće partije koja ima većinu u parlamentu Velike Britanije u isto vreme je i premijer te države.

#Ostavka

#Tereza Mej

'