AKTUELNO

Cene nafte su danas nastavile da padaju usled neočekivanog rasta zaliha u SAD, ali je njihov pad ograničio oporavak akcija na globalnim berzama, koji su prouzrokovla očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) smanjiti kamatne stope.

Cena severnomorske nafte "brent" pala je za 29 centi na 61,68 dolara za barel, a američke "lake" nafte (WTI) za 50 centi na 52,98 dolara za barel, prenosi agencija Rojters. Američke zalihe nafte neočekivano su porasle prošle nedelje, dok su zalihe benzina i destilata uvećane više od očekivanog, pokazali su najnoviji podaci Američkog instituta za naftu.

Zalihe nafte su, u nedelji do 31. maja, porasle za 3,5 miliona barela na 478 miliona barela, u poređenju sa očekivanjima analitičara koji su predviđali smanjenje rezervi za 849.000 barela.

Cene nafte su ubrzano krenule nizbrdo zbog zabrinutosti vezane za usporavanje tražnje, ali su u utorak zabeležile izvestan predah jer je došlo do oporavka akcija na globalnim berzama u nadi da će Fed smanjiti kamatne stope.

Tržište nafte i dalje opterećuje strahovanje od usporavanja globalnog rasta zbog američko-kineskog trgovinskog rata i prošlonedeljnih pretnji američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti tarife na meksičku robu.

#SAD

#nafta

'