AKTUELNO

Sirijski predsednik Bašar el Asad primio je patrijarha Irineja, poglavara Srpske pravoslavne crkve, saopštila je pres služba sirijskog predsednika.

Tokom sastanka, Asad je naglasio da su i Sirija i Srbija podvrgnute pokušajima spoljne intervencije kako bi se uništio suverenitet, ali da se narod naših zemalja suprotstavlja agresorima. On je takođe istakao snažne odnose između naroda Sirijske Arapske Republike i Srbije.

Predsednik Asad je naglasio da je ono čemu su Sirija i Srbija izložene u smislu pokušaja stranog uplitanja da se podrije njihov suverenitet i potkopa njihova društvena struktura, kao i postojanost naroda dveju zemalja pred tim pokušajima, čvrsta osnova za izgradnju jakog dijaloga i saradnje kojim bi se uspostavila osnova za dugoročni odnos koji služi interesima oba naroda.

Kako se navodi, patrijarh Irinej je izrazio uverenje da će Sirija biti u stanju da prevaziđe teške uslove u kojima se našla i da će povratiti "istorijsku ulogu države, koja je nosilac stabilnosti, mira i ljubavi u regionu".

On je naglasio da je odlučnost i nameru sirijskog naroda da ostane ujedinjen protiv terorizma, a čemu se lično uverio tokom posete.

Patrijarh je visoko cenio principijelne i snažne stavove predsednika Asada u podršci Srbiji i Kosovu.

Predsednik Asad je takođe, sa svoje strane, izrazio ponos zbog dubokih humanitarnih stavova patrijarha Irineja da promoviše vrednosti ljubavi i odbaci ekstremizam.

Patrijarh Irinei stigao je u subotu u posetu Siriji. Tokom posete, održao je nekoliko molitvi u hramovima Sirije, a takođe planira da poseti nekoliko manastira u Libanu.

#Bašar al Asad

#Patrijarh Irinej

'