AKTUELNO

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido obecao je da ce nastaviti ulicne proteste, nakon sto su pregovori sa vladinim zvanicnicima u Oslu zavrseni bez napretka u resavanju politicke krize u Venecueli.

Kako prenosi Rojters, opozicioni izaslanici su na jucerasnjem sastanku ponovo pozvali predsednika Nikolasa Madura da odstupi sa vlasti i dozvoli prelaznoj vladi da organizuje predsednicke izbore, cime bi, kako smatraju, politicka kriza bila okoncana.

- Nije bilo neposrednog dogovora, tako da nam je jedina sansa da ostanemo na ulicama - rekao je Gvaido za Foks biznis netvork. U ranijem saopstenju, Gvaidova kancelarija je saopstila da je opozicija i dalje spremna da nastavi razgovore dok postoje uslovi za napredak, ali da nece odustati od svog plana za nove izbre.

Ministarstvo spoljnih poslova Norveske, koja je posrednik u pregovorima, saopstilo je juce da su i predstavnici venecuelanske vlasti i opozicije pokazali zelju za napretkom u trazenju obostrano prihvacenog i ustavnog resenja, ukljucujuci politicka, ekonomska i izborna pitanja.

U saopštenju, Ministarstvo poziva obe strane na diskreciju u javnim izjavama, kako ne bi bio ugrozen pregovaracki proces. Maduro je na nacionalnoj televiziji rekao da je vlada pripremila osnovu za posrednistvo Norveske posle meseci tajnih razgovora. Opozicioni izvori takode su naveli da je mesecima bilo kontakata sa vladinim predstavnicima.

#Venecuela

'