AKTUELNO

Dvojica lidera su se, kako je saopšteno, dogovorila da održavaju redovne lične kontakte.

Predsednik SAD Donald Tramp je telefonom pozvao predsednika Rusije Vladimira Putina. Razgovor dvojice lidera trajao je oko 45 minuta.

Vladimir Putin i Donald Tramp razgovarali su telefonom o situaciji u Siriji, Ukrajini, nuklearnom programu Irana i situaciji na Korejskom poluostrvu, objavio je Kremlj, dok se Bela kuća o sadržaju razgovora ruskog i američkog predsednika nije oglasila.

Foto: Tanjug AP

Dvojica lidera su se dogovorili da rade na određivanju vremena i mesta njihovog sastanka, prenosi Rojters ističući da su se lideri Rusije i SAD dogovorili da budu u redovnom kontaktu. Kako je navedeno, nije bilo pominjanja ublažavanja sankcija SAD protiv Rusije, ali su dva predsednika naglasila važnost obnove trgovine i ekonomskih veza između dve zemlje.

Navodi se da je Putin čestitao Trampu na izboru za američkog predsednika, kao i da je tokom prvog razgovora vladala atmosfera obnove i poboljšanja američko-ruske saradnje.

Bela kuća je  saopštila da su predsednik SAD Donald Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin telefonom razgovarali o tome kako bi mogli zajedno da rade na borbi protiv Islamske države i postizanju mira u Siriji.

- Pozitivni poziv bio je značajan početak poboljšanja odnosa SAD i Rusije koje je potrebno popraviti - navedeno je u kratkom saopštenju Bele kuche koje je objavljeno nekoliko sati nakon okončanja razgovora koji je trajao oko sat vremena.

To je prvi razgovor dvojice lidera u radnom formatu. Prethodni kratki razgovor 20. januara bio je protokolaran. Tada je Putin čestitao Trampu na inauguraciji.

- Posle razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je trajao 45 minuta, predsednik SAD sada razgovara telefonom s trećim od pet lidera – predsednikom Rusije Putinom - napisao je portparol Bele kuće Šon Spajser na svojoj stranici na Tviteru.

Spajser je objavio fotografiju na kojoj se vidi da Tramp razgovara telefonom, sedeći za stolicom, a oko stola sede i stoje potpredsednik Majk Pens, šef aparata Bele kuće Rajns Pribas, savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost Majkl Flin i Trampov savetnik za strateška pitanja Stiven Benon.

Foto: Tanjug AP

Ranije u subotu američki predsednik je razgovarao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom Japana Šinzom Abeom.

S. P.

#Donald Tramp

#Razgovor

#Vladimir Putin

'