AKTUELNO

U američkoj saveznoj državni Alabami izvršena je smrtna kazna nad muškarcem koji je osuđen na smrt zbog ubistva četiri osobe 1997. godine.

41-godišnji Majkl Brendon Samra dobio je smrtonosnu injekciju sinoć u 19 i 14 sati u državnom zatvoru u Atmoreu. Smrt je proglašena u 19 i 33 sati. Kad mu je zatvorski upravnik prišao da ga upita za poslednje reči, Samra se nasmešio i rekao:

Hteo bih se zahvaliti Isusu za sve što je učinio za mene. Hvala ti za milost, Isuse, amen - rekao je.

Ubica je odbio doručak, kao i poslednji obrok, a nije imao ni posebnih zahteva uoči izvršenja smrtne kazne.

Majkl Samra i njegov prijatelj Mark Djuk osuđeni su za ubistvo Djukovog oca, očeve devojke i njene dve maloletne ćerke. Sve se dogodilo u martu 1997. Dokazano je da je Djuk isplanirao ubistva jer mu otac nije dopuštao da koristi njegov kamionet. Djukov otac i njegova devojka su ubijeni hicima iz pištolja, a devojčicama su prerezali grkljane.

I Djuk i Samra su prvo osuđeni na smrt, ali Djukova je kazna preinačena jer je u vreme ubistva imao samo 16 godina, dok je Samra tada imao 19 godina. Samrinom pogubljenju prisustvovala su dvojica advokata i njegov duhovni vođa.

Minutu nakon ubrizgavanja smrtonosne injekcije, videlo se kako je tri puta udahnuo, a disanje je prestalo nakon nekoliko minuta. U 19:17, Samra nije odgovorio na proveru svesti, a dve minute kasnije je stisnuo obe ruke i malo dignuo levu ruku. Zatim su mu se prsti stisnuli i spustio je ruku.

Portparol zatvora Bob Horton potvrdio je da se Samra pre pogubljenja video sa šestoricom prijatelja i svojim duhovnim vođom. Dodao je da su na smaknuće planirali doći i rođaci žrtava, ali nije se pojavio niko od Samrine porodice, piše Jutarnji list.

Guvernerka Alabame Kej Ajvi, koja je ove nedelje potpisala zakon o zabrani abortusa u toj saveznoj državi, odbila je ranije odlaganje smrtne kazne za Samru.

- 23. omarta 1997. Majkl Samra i njegov prijatelj Mark Djuk hladnokrvno su isplanirali ubistvo Djukovog oca Rendija, njegove devojke Dedre Hant i njenih ćerki (6) i (7), Čeliz i Čelsi. Rendi Djuk je upucan u glavu. Dedra Hant je upucana nekoliko puta dok je pokušavala da pobegne sa svojim ćerkama. Samra i Djuk su zatim nastavili sa ubistvima devojčica, prerezavši im grkljane. Samra je optužen za ta ubistva 1998. godine i dobio smrtnu kaznu. Nakon toliko godina, pravda je konačno izvršena. Danas se molimo za žrtve i njihove porodice, neka nađu svoj mir - rekao je glavni tužilac Stiv Maršal.

Porodica žrtava su nakon izvršenja smrtne kazne ubice zahvalile svima na podršci i izjavile da je pravda konačno izvršena.

#Kazna

#Ubistvo

#Zatvor

'