AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp je predvideo danas da će sledeći potez Kine u trgovinskom ratu biti smanjenje kamatnih stopa, i istovremeno pozvao Upravu federalnih rezervi (Fed) da sledi kineski primer, što će, kako kaže, dovesti do jasne pobede SAD-a u trgovinskom sporu dve zemlje.

U najnovijem tvitu povodom tarifnog rata između dve zemlje, Tramp je pojačao pritisak na Fed da ublaži svoju monetarnu politiku, prenosi američka mreža CNBC.

- Kina će upumpavati novac u svoj sistem i verovatno će smanjivati kamatne stope, kao i uvek, kako bi nadoknadila gubitke koje ima i koje će imati poslovanje. Kad bi Federalne rezerve učinile isto, to bi bila gotova igra, pobedili bismo! U svakom slučaju, Kina je ta koja želi dogovor! - napisao je Tramp na Tviteru.

U seriji današnjih tvitova, američki predsednik je naveo i da će SAD, kada dođe momenat, postići dogovor sa Kinom, prenosi agencija Rojters.

- Sve će se to dogoditi, i mnogo brže nego što ljudi misle! - napisao je on.

- Nadamo se da će nas Kina ispoštovati i da će nastaviti da kupuje naše poljoprivredne proizvode, ali ako neće, onda će vam vaša država nadoknaditi razliku - napisao je Tramp u direktnoj poruci američkim poljoprivrednicima.

Ministar poljoprivrede SAD je prošle nedelje izjavio da se planira veća pomoć za poljoprivrednike, ali nije izneo dodatne detalje.

Tramp je dodao i da su SAD trenutno u mnogo boljoj poziciji za postizanje dogovora sa Pekingom, kao i da trgovinske napore svoje administracije u pregovorima sa Kinom smatra modelom za pregovore SAD-a sa drugim zemljama, budući da je Vašington već ušao u razgovore sa Evropom i želi da ratifikuje trgovinski pakt sa Kanadom i Meksikom.

- Druge zemlje već pregovaraju sa nama zato što ne žele da im se ovo dogodi. One moraju biti deo američke akcije - poručio je Tramp.

#Donald Tramp

#Kina

#Tviter

'