AKTUELNO

Trilateralni razgovori između Moskve, Pekinga i Vašingtona mogu da pojačaju napore za stabilizaciju situacije na Korejskom poluostrvu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon današnjeg sastanka sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem.

- Biće lakše rešavati situaciju na Korejskom poluostrvu ako postoji trilateralni dijalog između Rusije, Kine i Sjedinjenih Država - rekao je Lavrov, prenosi TASS.

On je dodao da se takav mehanizam koristi za pronalaženje mirnog rešenja za avganistansko pitanje i naglasio: "Moramo da shvatimo našu odgovornost za globalnu stabilnost i bezbednost koja treba da bude dostupna za sve zemlje".

- Podržaćemo svaku inicijativu koja podrazumeva saradnju između Kine, SAD i Rusije, pod uslovom da doprinosi miru - poručio je ruski ministar i saopštio da su Rusija i Kina spremne da daju bezbednosne garancije Severnoj Koreji nakon denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Lavrov je istakao i da se nada će u jednom trenutku biti postignut sveobuhvatni sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluostrva i da biti stvoren trajniji sistem mira i bezbednosti za celu jugoistočnu Aziju, što podrazumeva i konkretne čvrste bezbednostne garancije Severnoj Koreji, koje je ruski predsednik Vladimir Putin u više navrata najavio , kao što je to bio slučaj nakon sastanaka sa severnokorejskim liderom u Vladivostoku 25. aprila.

- Takve garancije neće biti lako dati, ali ovo je apsolutno obavezan deo budućeg sporazuma i Rusija i Kina su spremne da rade na takvim garancijama - najavio je Lavrov.

On je takođe najavio da će Moskva nastaviti konsultacije s Pekingom i Vašingtonom o avganistanskom sporazumu: "Nastavićemo konsultacije zasnovane na poverenju u format Rusija - Kina - SAD kada je reč o Avaganistanu - rekao je Lavrov, nakon što je Moskva 25. aprila bila domaćin sastanka specijalnih izaslanika ruskog predsednika, kineskog ministarstva spoljnih poslova i američkog Stejt Departmenta o Avganistanu.

Po rečima ruskog ministra očekuje se i da ruski premijer Dmitrij Medvedev i njegov kineski kolega Li Kećang održe sastanak u jesen 2019. godine, što bi bio 24. sastanak premijera dve zemlje, a i predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping imaće brojne prilike da razgovaraju na međunarodnim forumima tokom 2019. godine, prenosi agencija.

#Sergej Lavrov

#Severna Koreja

'