AKTUELNO

Fizički obračun izbio je danas u parlamentu Hongkonga zbog planiranih zakonskih izmena prema kojima će osumnjičenima biti suđeno u matičnoj Kini.

Tenzije sa početka sednice u parlamentu Hongkonga završile su se tučom, političari su počeli da psuju i skaču na stolove, a neki su pokušavali da se domognu mikrofona, preneo je BBC.

Foto: Tanjug AP/Vincent Yu

Nekoliko poslanika je povređeno, a jedan je prebačen u bolnicu. Prodemokratski poslanik Geri Fan je izveden na nosilima, dok je jedan od propekinških zakonodavaca iz obračuna izašao sa povredom ruke.

Kritičari smatraju da bi predloženim izmenama zakona o izručenju bila smanjena sloboda Hongkonga, dok sa druge strane vlasti tvrde da su izmene neophodne radi izručenja osumnjičenog za ubistvo na Tajvanu.

Foto: Tanjug AP/Kin Cheung

Kako podseća BBC, Hongkong i dalje ima odvojen pravni sistem od matične Kine. Peking je 1997. godine vratio kontrolu nad Hongkongom, nekadašnjom britanskom kolonijom, uz uslov da će ovoj teritoriji omogućiti "veću autonomiju, osim u pitanjima spoljne politike i politike odbrane".

#Hongkong

#tuča

'