AKTUELNO

Tužioci u Peruu saopštili su da su prikupili veliku količinu dokaza koji ukazuju na učešće bivšeg predsednika Olanta Humala u najvećem korupcionaškom skandalu u Latinskoj Americi i da će za njega tražiti kazno od 20 godina zatvora.

Tužilac Herman Huares rekao je sudiji da su istražitelji sakupili oko 1.500 dokumenata, koji potvrđuju navode da su Humala i njegova supruga tokom predsedničke kampanje primili više od tri miliona dolara od brazilskog građevinskog giganta Odebrehta, preneo je AP.

Humala i njegova supruga Nadin Eredia bili su pod istragom zbog svoje navodne u loge u korupcionaškom skandalu "Odebreht", koji je nekoliko godina potresao Peru. Njima je 2017. godine bio određen pritvor kao preventivna mera, ali su pušteni sledeće godine.

Par odbija optužbe, tvrdeći da su izneti dokazi falsifikovani.

"Oldebreht" je u sporazumu o priznavanju krivice sa američkim ministarstvom pravde priznao da je isplatio 800 miliona dolara mita visokim zvaničnicima u regionu u zamenu za unosne ugovore o javnim nabavkama.

Tužioci optužuju Humalu da je uzimao novac i od "Odebrehta" i od ilegalnih rudnika tokom predsedničkih kampanja 2006. i 2011. godine.

On je izgubio na izborima 2006. godine, ali je 2011. pobedio.

#Korupcija

#Peru

#Sud

'