AKTUELNO

Đaci tvrde da je nastavnik iz videa bio nepopularan u čitavoj školi, te su ih i drugi nastavnici podstrekivali da se nad njim iživljavaju.

Incident koji se 2. aprila dogodio u bečkoj Visokoj tehničkoj školi u Otakringu, kada je nastavnik pljunuo učenika nakon što je ovaj u društvu i samostalno puštao srpsko kolo, motao cigaretu nasred časa i na slične načine provocirao nastavno osoblje, glavna je tema u Austriji.

Ovaj sukob su drugi učenici zabeležili moblinim telefonima, a snimak je obišao društvene mreže. Na njemu se vidi verbalna rasprava nastavnika i učenika, tokom koje prosvetni radnik pokazuje đaku da izađe iz učionice. Kada ovaj odbija, nastavnik ga ni manje ni više pljune, zbog čega je mladić nasrnuo na njega. Video se tu prekida.

Ovaj šokantan snimak izazvao je lavinu reakcija i komentara. Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vidi da je pomenuti nastavnik ranije bio žrtva divljanja učenika.

Škola je najpre odlučila da da otkaz nastavniku, a samo istraži ponašanje učenika, ali onda je cela priča dobila neočekivani nastavak na društvenim mrežama, kada se na Fejsbuku se pokrenula peticija za smenu čitavog rukovodstva škole, a ne samo nastavnika.

Za samo nekoliko dana u grupi je prikupljeno više od 10.000 potpisa i komentara pod sloganom "Mi zahtevamo: Ostavka Uprave HTL Ottakringa".

U Fejsbuk grupi tvrde da su dobili nove optužujuće izjave dvojice đaka na račun drugih profesora. Kako đaci tvrde, nastavnik iz videa je bio nepopulran u čitavoj školi, te su ih i drugi nastavnici podstrekivali da se nad njim iživljavaju.

Ovim povodom uzburkala se i politička scena Austrije. Pored Slobodarske partije Austrije (FPÖ) koja je za incident okrivila socijaldemokrate (SPÖ) i Stranku zelenih, u čijoj nadležnosti je obrazovanje u Beču, u međuvremenu su se oglasili i iz nacionalnog saveta (OVP), (BZO-Vien) i bečkog kluba NEOS.

Većina je stala na stranu nastavnika, optužujući decu za neprimereno i skandalozno ponašanje, ponudili su mu i odbranu vrhunskog advokata, ali i postavili prioriteno pitanje "kuda ide bečka obrazovna politika". Direktor HTL Ottakring Johannes Bachmair za "Heute" je izjavio da je "nastavnik očigledno prešao granicu koju nije trebalo da pređe".

Zbog toga svi čekaju ponedeljak i odgovor na pitanje ko će i kada biti smenjen zbog odgovornosti.

#Beč

#Kolo

#Skandal

#škola

'