AKTUELNO

Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido ponovo je pozvao sledbenike, dan posle sukoba na ulicama Karakasa, da i danas izađu na ulice kako bi se završila, kako je rekao, "poslednja faza" svrgavanja predsednika Nikolasa Madura.

Foto: Tanjug AP

S druge strane, Maduro uprkos protestima i sukobima je, posle višečasovne tišine, u televizijskom obraćanju istakao da su oni koji podržavaju Gvaida "mala grupa" čiji je plan propao, prenosi BBC.

U jučerašnjim sukobima je, prema zdravstvenim zvaničnicima Venecuele, povređeno 69 ljudi, od kojih je dvoje zadobilo prostrelne rane, prenosi BBC, dok agencija Rojters navodi da je u sukobima ranjeno 100 ljudi.

Foto: Tanjug AP

Venecuelanska grupa za zaštitu ljudskih prava Provea saopštila je da je 24-godišnjak fatalno pogođen tokom antivladinih protesta u gradu Vitorija.

Agencija Tas s prenosi, pozivajući se na predstavnika nevladine organizacije Foro Penal, da su najmanje 83 osobe pritvorene u utorak.

Foto: Tanjug AP

Prema podacima na njenom Tviteru, najviše ljudi je pritvoreno u državi Sulija - 59, a u ostalim regionima između jednog do četvoro pritvorenih, prenosi ruska agencija.

U video poruci postavljenoj na društvenim mrežama u utorak uveče, Gvaido je poručio da "Maduro nema ni podršku ni poštovanje oružanih snaga".

- Videli smo da protest daje rezultate. Treba da nastavimo s pritiskom - naglasio je Gvaido.

Foto: Tanjug AP

Drugi opozicioni lider, Leopoldo Lopes, kojeg smatraju Gvaidovim političkim mentorom, a koji je bio u kućnom pritvoru od 2014. godine, pojavio se juče pored Gvaida.

Međutim, sinoć je s porodicom viđen, najpre u čileanskoj, a potom i u španskoj ambasadi.

Ministar spoljnih poslova Čilea Roberto Ampuero rekao je da je to Lopesova "lična odluka", jer on i njegova supruga Lilijan Tintori su španskog porekla.

Foto: Tanjug AP

Takođe, agencije prenose da su 25 vojnika koji su bili uz Gvaida pobegli u brazilsko diplomatsko predstavništvo.

U jeku sukoba u toku jučerašnjeg dana, oglasili su se na državnoj televiziji najviši vojni zvaničnici koji su iskazali lojalnost Maduru.

Ministar odbrane Vladimir Padrino Lopes, uz generale, osudio je Gvaidov potez, označivši ga kao "teroristički čin" i "pokušaj državnog udara".

Međutim, šef venecuelanske obaveštajne službe SEBIN Manuel Rikardo Kristofer Figuera oglasio se pismom, čija autentičnost nije potvrđena, a u kojem navodi da je oduvek bio lojalan Maduru, ali da je sada došlo vreme da se "zemlja ponovo izgradi".

Foto: Tanjug AP

Kako je istakao, korupcija je postala toliko rasprostranjena da je "mnogi visokorangirani službenici praktikuju kao da je sport".

Maduro se, do sada, suzdržavao da pritvori Gvaida, ali u utorak je rekao da je glavni tužilac Venecuele naložio trojici zamenika da istraže pobunu i da obećao da će biti "krivicnih prijava".

U svom obraćanju Maduro je, u jednom trenutku, upitao: "Šta žele, vojnu bitku? Da li to koristi Venecueli, demokratiji, miru?"

Foto: Tanjug AP

Gvaido se u januaru proglasio za privremenog predsednika zemlje i tada je dobio podršku SAD i još 50 zemalja, dok Madura takođe podržava veliki broj zemalja, uključujući Rusija i Kina.

Dok SAD pozivaju Rusiju da se ne meša u aktuelna dešavanja u Venecueli, Moskva upozorava Vašington da bi njegov mešanje u unutrašnja pitanja te zemlje moglo da izazove kolaps.

- Mogu da kažem: stavili smo Rusiji do znanja... da se s najvećom ozbiljnošću u odnosimo prema akcijama koje je preduzela u Venecueli. Očekujemo da se Rusi neće mešati u ono što se dešava u Venecueli - a naročito sada, kada su u pitanju životi civila - rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost američkgo predsednika Džon Bolton.

Foto: Tanjug AP

On je odbio da kaže da li će predsednik Donald Tramp stupiti u kontakt s Vladimirom Putinom tim povodom, prenosi Tass.

Sa druge strane, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da mnogi politički akteri u Vašingtonu ne vide štetnost puta na koji guraju Venecuelu.

- Ako Vašington nastavi s pokušajima mešanja u unutrašnje stvari (Venecuele), to može da izazove kolaps situacije - rekla je Zaharova.

Evropska unija pozvala je na najveću uzdržanost u Venecueli kako bi se izbegle žrtve i eskalacija tenzija, poručivši da odbacuje svaki vid nasilja.

Foto: Tanjug AP

- Ponavljamo da može da postoji samo politički, miran i demokratski način da se izađe iz višestruke krize sa kojom se zemlja suočava. Evropska unija odbacuje svaki oblik nasilja i poziva na krajnju uzdržanost da bi se izbegao gubitak života i eskalacija tenzija - navodi se u saopštenju EU.

EU, kako se dodaje, pomno prati najnoviju situaciju u Venecueli i stoji čvrsto uz narod te zemlje i njegove legitimne demokratske težnje.

Foto: Tanjug AP

- Nećemo štedeti napore da se postigne ponovno uspostavljanje demokratije i vladavine prave putem slobodnih i pravednih izbora u skladu sa ustavom Venecuele - saopštila je EU.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je sve strane u Venecueli da pokažu "maksimalnu uzdržanost", izbegnu nasilje i preduzmu hitne korake da se ponovo uspostavi mir u zemlji.

Foto: Tanjug AP

To je saopštio portparol UN Stefan Dižarik navodeći da je Guterešova i privatna i zvanična poruka da se forsira dijalog kako bi se situacija rešila mirno, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, Gutereš bi voleo da narod Venecuele shvati da njegova pomoć "stoji na raspolaganju ukoliko je obe strane zatraže".

#Nikolas Maduro

#Venecuela

'