AKTUELNO

U Evropskoj uniji evidentan je manjak radnika, pa zbog toga u pojedinim zemljama diplomirani studenti nemaju problema oko zaposlenja, a u tome prednjacci Malta.

Prema podacima Eurostata, Malta je po zaposlenju svojih diplomaca evropski prvak.Stopa zaposlenosti diplomiranih studenata u toj državi je čak 94,5 odsto, po čemu je bolja od Nemačke, koja se nalazi na drugom mestu sa 90,9 odsto.

Iza Nemačke slede Holandija sa oko 90 odsto, a posao se brzo pronalazi i u Češkoj, gde ček 89,9 odsto svršenih akademaca dobije posao. U Austriji čak 89,4 mladih ljudi sa diplomom odmah dobije posao posle završenih studija.

Sledi Poljska sa 81,2, pa Slovenija sa 81,6, a čak i susedna Bugarska ima visok procenat, oko 77,7 odsto, dok je u Rumuniji ta brojka 76 odsto. Prema poslednjem istraživanju iz Brisela, prosek država Evropske unije je u porastu - u 2014. iznosio je 76 odsto, a u 2018. godini 80,2 odsto.

Prema analizi koja je utemeljena na uporednom istraživanju o zaposlenosti mladih sa diplomom stečenom u poslednje tri godine, s druge strane, trećina visokoobrazovanih u dobi od 20 do 34 godine u Hrvatskoj nema posao. Interesantno je da se na začelju 28 zemalja EU nalaze Italija i Grčka.

Ovakav trend ekonomisti vide u neprilagođenom, tromom i zastarelom obrazovnom sistemu.

#Malta

'