AKTUELNO

Jedna žena je poginula, a rabin i još dve osobe su ranjene kada je 19-godišnji napadač otvorio vatru u sinagogi u blizini San Dijega, saopštile su danas američke vlasti.

Predsednik Donald Tramp i drugi zvaničnici osudili su napad koji su okarakterisali kao antisemitski, javio je AP.

Tramp je izrazio saučešće ljudima koje je ovaj napad pogodio i dodao da je "po svemu sudeći u pitanju zločin iz mržnje" i da će vlasti istražiti čitav slučaj, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug AP

Napad se dogodio tačno šest meseci otkako je 11 ljudi ubijeno u sinagogi u Pitsburgu.

Napadač je identifikovan kao Džon Ernest i on je ispalio više rafala u sinagogi u okrugu Pauvej, u blizini San Dijega, saopštio je šerif Vilijam Gor.

Pripadnik obezbeđenja je pucao na napadača dok je bežao, ali ga je promašio i pogodio njegov auto.

Foto: Tanjug AP

Napadač je uspeo da pobegne autom, ali kasnije ga je policija sustigla na auto-putu i uhapsila, saopštio je šef policije San Dijega Dejvid Nislajt, preneo je AP.

Ernest nema kriminalni dosije, ali istražitelji ispituju tvrdnje koje je izneo u manifestu objavljenom na internetu da je on podmetnuo požar u džamiji u blizini grada Eskondido prošlog meseca, kada je pričinjena šteta ali nije bilo povređenih.

Foto: Tanjug AP

Foto: Tanjug AP

Ernest je takođe sat pre napada na sinagogu objavio na internetu antijevrejske stavove, a u svom manifestu je pohvalio i napadača na džamije u Novom Zelandu prošlog meseca, kao i na sinagogu u Pitsburgu 27. oktobra prošle godine.

Državni kalifornijski Univerzitet San Markos potvrdio je da je Ernest njihov student i saopštio da je ta ustanova šokirana i zaprepašćena time što je on umešan u "podli čin" napada na sinagogu.

U međuvremenu, lider jevrejske zajednice u San Dijegu, rabin Jona Fradkin, identifikovao je žrtve napada. On je naveo da je poginula Lori Kej (60) a da su ranjeni rabin Jisroel Goldstajn, kao i Noja Dahan (8) i Almog Perec (34), preneo je AP.

#Napad

#Sinagoga

'