AKTUELNO

Očekuje se da će nastavak pregovora predvoditi Ujedinjene nacije.

Prvi dan mirovnih pregovora, koji su okupili predstavnike sirijske vlade i pobunjeničkih grupa, završen je danas u kazahstanskoj prestonici Astani, a ruski mediji navode da će u konačnom dokumentu sirijski pobunjenici biti pozvani da se distanciraju od sa Al Kaidom povezanim grupama u Siriji.

Ruska agencija Tass objavila je nacrt završnog saopštenja u kom se navodi da će Rusija, Turska i Iran, koje podržavaju pregovore, potvrditi odlučnost da se zajednički bore protiv Islamske države i Fatah el-Šam Fronta.

Fatah el-Šam blisko sarađuje sa više pobunjeničkih grupa u Siriji, a sastanak u Astani je nazvala "zaverom", osmišljenom da bi se napravio razdor među pobunjenicima, preneo je AP.

U Astani je objavljeno da za večeras nisu planirani sastanci i da se rad nastavlja sutra. Ujedinjene nacije se nadaju da će indirektni pregovori između sirijske vlade i pobunjenika u Astani dovesti do direktnih pregovora koje će predvoditi UN, rekao je ranije u toku dana specijalni izaslanik svetske organizacije za Siriju Stafan da Mistura.

- Održivo, dugoročno rešenje za sukob u Siriji ne može se postići samo vojnim sredstvima, već kroz politički proces - rekao je Da Mistura na otvaranju pregovora u kazahstanskoj prestonici.

De Mistura je istakao da "obe strane moraju to da prihvate i odustanu od svog cilja upotrebe vojnih sredstava".

J. Stanković

#Alep

#Pobunjenici

#Sirija

#Ujedinjene nacije

'