AKTUELNO

Trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lajtizer i američki ministar finansija Stiven Menučin otputovaće u Peking radi trgovinskih pregovora koji počcinju 30. aprila, saopštila je danas Bela kuća.

U saopštenju se navodi i da će kineski vicepremijer LJu He, koji će u ime Kine voditi razgovore iduće nedelje u Pekingu, kasnije otputovati u Vašington na dodatne pregovore koji počinju 8. maja, prenosi agencija Rojters.

- Teme razgovora koji će se održati naredne nedelje obuhvatiće pitanja trgovine, uključujući intelektualnu svojinu, prisilni transfer tehnologije, necarinske barijere, poljoprivredu i usluge - navodi se u saopštenju Bele kuće.

Zvanični Peking i Vašington već duže vreme tragaju za dogovorom koji će doneti okončanje trgovinskog rata i tarifa koje su dve najveće svetske ekonomije koštale više milijardi dolara, jer su uzdrmale lance snabdevanja i finansijska tržišta.

Nešto ranije danas, ekonomski savetnik američkog predsednika Lari Kudlou je izjavio da SAD i Kina ostvaruju napredak u razgovorima, ali da je "suzdržano optimističan" u pogledu postizanja dogovora.

- Još nismo stigli do toga (dogovora), ali smo postigli veliki napredak - rekao je Kudlou.

SAD zahtevaju da Kina preduzme brojne izmene, koje se kreću od smanjenja subvencija u industriji do sprečavanja prisilnog transfera tehnologije na koji su, kako tvrdi Vašington, primorane američke kompanije koje žele da uđu na kinesko tržište.

#Kina

#SAD

'