AKTUELNO

Francuska vlada mobiliše 60.000 policajaca širom zemlje zbog novih protesta "žutih prsluka" koji su najavljeni za sutra.

Iz pokreta "žutih prsluka" su najavili proteste, i primetili da neslaganje sa politikom francuskog predsednika Emanuela Makrona, nije nespojivo sa tugom koju Francuska oseća zbog požara u kome je oštećena čuvena katedrala Notr Dam u Parizu. Blumberg je preneo kako je pariska policija upozorila da neće dozvoliti proteste u blizini avenije Šanzelize i Notr Dama.

Kako agencija podseća, demonstracije žutih prsluka su većinom mirno proticale, ali je pre tri nedelje došlo do vandalizma na Šanzelizeu. Za većinu nasilnih ispada demonstranata se krivi pokret anarhista, takozvani "Crni blok" koji je čest pratilac na demonstracijama širom Evrope.

Foto: Tanjug AP

Prema poslednjim anketama, većina Francuza podržava pokret žutih prsluka, iako su simpatije za pokret manje u odnosu na prošlu godinu. Agencija navodi i da su velike sume novca koje su date kao prilog za Notr Dam izazvale negodovanje nekih demonstranata.

U inrervjuu za francusku televiziju BFM, jedan od lidera pokreta Ingrid Levavasuer je osudio bezosećajnost određenih grupa na siromaštvo, i ukazao na sposobnost tih ljudi da u samo jednoj noći skupe ogromnu količinu novca za Notr Dam.

Još jedan od lidera pokreta, Bendžamin Kauči je objavio na Tviteru, kako je dobro da oligarhija daje, ali "da bi uzorno poresko ponašanje bilo bolje".

#Francuska

#Protest

'